Ελληνικό Ντοκιμαντέρ για τον Γάγγη

GANGADS2Η Αθηναία καλλιτέχνης, Δαναή Στράτου ταξίδεψε με βάρκα στον ποταμό Γάγγη και μεταξύ άλλων επισκέφτηκε τις πόλεις του Μπεναρές και Αλλαχαμπάντ προκειμένου να προετοιμάσει ένα ντοκιμαντέρ για τον ποταμό Γάγγη.    Το ντοκιμαντέρ αποτελεί μέρος του προγράμματός της «ο Ποταμός της Ζωής» που περιλαμβάνει ντοκιμαντέρ από επτά σημαντικούς ποταμούς της γης: ο Δούναβης, ο Αμαζόνιος, ο Μισισιπής, ο Γάγκης, ο Νείλος, ο Νίγηρας, και ο Γιανγσέ.

Εξηγώντας το νόημα ολόκληρου του προγράμματος, η Δαναή Στράτου περιγράφει με ποιητική γλώσσα ότι θέλει να εκφράσει:

… μια ατελείωτη στιγμή,
μια στιγμή που φέρνει έναν άχρονο, ατελείωτο ρυθμό,
τον 
ρυθμό του ποταμού,
τον 
ρυθμό που ενώνει ολόκληρο τον κόσμο
και που, μεταφέρει κατά μήκος, στη ροή του,
ολόκληρη την ανθρωπότητα.

Αυτός είναι ο ρυθμός της ζωής –
και ο ήχος του, είναι ο  ήχος της αναπνοής.


Η σκηνοθέτης πέρασε αρκετές ημέρες στο Μπεναρές καταγράφοντας σκηνές και ήχους από τις όχθες του ποταμού στην άκρη της πόλης που συνέχιζαν να μεταβάλλονται κατά τη διάρκεια της ημέρας. Η κα.GANGAD3 Στράτου είχε επίσης την ευκαιρία να έχει μια εκτενή συνέντευξη με τον καθ. VirBhadra Mishra, τον διευθυντή του ιδρύματος Sankat Mochan που έχει ξεκινήσει το πρόγραμμα για τον καθαρισμό του Γάγγη και ενημερώθηκε για τα σοβαρά περιβαλλοντικά προβλήματα που ο Ιερός ποταμός της Ινδίας αντιμετωπίζει σήμερα. Ολόκληρη η συνέντευξη καταγράφηκε, και η Αθηναία καλλιτέχνης υποσχέθηκε ότι μετά την επιστροφή της στην Ελλάδα θα μεταδώσει στον ευρύτερο κόσμο τις σκηνές και τη φωνή των ανθρώπων που αγαπούν και λατρεύουν τον Γάγγη.  

Η εργασία «Ποταμός της Ζωής» δημιουργήθηκε για την έκθεση Διαπολιτισμοί που οργανώθηκε από το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης στην Αθήνα (EMΣT), και είναι ένα από τα επίσημα γεγονότα που σχεδιάστηκαν για την Πολιτιστική  Ολυμπιάδα Αθήνα-2004. Η έκθεση «Διαπολιτισμοί» εγκαινιάστηκε στις 6 Ιουλίου  από τον Υφυπουργό Πολιτισμού κ. Πέτρο Τατούλη στους νέους εκθεσιακούς χώρους του Μεγάρου Μουσικής της Αθήνας και θα είναι ανοικτή στο κοινό μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2004. Κατόπιν, θα μεταφερθεί στο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης όπου θα παραμείνει μόνιμα παρέχοντας «darshan» (ιερή θέαση) του Ποταμού Γάγγη στους αθηναίους επισκέπτες.

Φωτογραφίες: Πάνω: Η Δανάη Στράτου και ο κινηματογραφιστής Στέλιος Αποστολόπουλος σε  βάρκα στον Γάγγη.  
                           Κάτω: Η Δαναή Στράτου επεξηγεί το ντοκιμαντέρ στον καθ. Vir Bhadra Mishra