Εορτασμός των Γενεθλίων του Γκάντι 2009

gandhi2009 ambΗ ημέρα των γενεθλίων του Μαχάτμα Γκάντι, η 2α Οκτωβρίου, που έχει καθιερωθεί από τα Ηνωμένα Έθνη  ως  Παγκόσμια ημέρα της Μη-Βίας, εορτάσθηκε και φέτος στην Αθήνα με μια ειδική εκδήλωση που διοργάνωσαν η Ελληνο-Ινδική Εταιρεία Πολιτισμού και Ανάπτυξης (ΕΛΙΝΕΠΑ) και η Ινδική Πρεσβεία στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων.

Η εκδήλωση έλκυσε το ενδιαφέρον πάρα πολλών φίλων του Γκάντι που κατέκλισαν το αμφιθέατρο παρά την έντονη προεκλογική ατμόσφαιρα που επικρατούσε στο κέντρο της πόλης. Για πρώτη φορά δε παραβρέθηκαν στην εκδήλωση και πολλοί Ινδοί που ζουν και εργάζονται στην Αθήνα.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με αγαπημένα τραγούδια του Μαχάτμα Γκάντι στα Χίντι που τραγούδησε ο  διακεκριμένος μουσικός Κώστας Καλαϊτζής προκαλώντας ιδιαίτερη συγκίνηση στο ακροατήριο. Στην συνέχεια μίλησε ο Πρέσβυς της Ινδίας Dilip Sinha, ο οποίος και αναφέρθηκε στις διαχρονικές αξίες του Μαχάτμα Γκάντι, και ιδιαίτερα στην οικολογία και την σταθερή του προσήλωση στη μη-βία. Οι αξίες του Γκάντι, όπως τόνισε, παραμένουν ιδιαίτερα χρήσιμες και για την εποχή μας που αντιμετωπίζει έντονα οικολογικά προβλήματα αλλά και κοινωνικά όπως η τρομοκρατία και η κοινωνική ανισότητα και αδικία.

Στην συνέχεια μίλησε ο ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου του Αιγαίου, Νικόλας Βερνίκος, ο οποίος εξήρε την ικανότητα του Γκάντι να ενώσει όλη την Ινδία gandhi2009 kalaitzisκαι να την ξεσηκώσει ενάντια στον Βρετανικό αποικιοκρατικό ζυγό, δημιουργώντας ένα μαζικό πολιτικό κίνημα το οποίο στην συνέχεια στελέχωσε και εδραίωσε την Ινδική Δημοκρατία.  Ένα τέτοιο εμπνευστή, τόνισε, χρειάζεται και η Ευρώπη σήμερα, που να μπορέσει να την ενώσει και να εξομαλύνει τις διαφορές που χωρίζουν τα κράτη μέλη  της.

Τελευταίος μίλησε ο πρόεδρος της ΕΛΙΝΕΠΑ και ινδολόγος  καθηγητής, ΔημήτρηςΒασιλειάδης, που ανέλυσε την διαμόρφωση του οικουμενικού χαρακτήρα του Μαχάτμα Γκάντι μέσα από μια σειρά επιρροών που δέχθηκε από ιδεολογικά ρεύματα της Ινδίας αλλά και από άλλες μεγάλες μορφές του παγκοσμίου πνεύματος. Ο Γκάντι, με την σειρά του, επηρέασε ολόκληρο τον κόσμο και ιδιαίτερα το κίνημα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Αμερική.  Ο Πρόεδρος της ΕΛΙΝΕΠΑ ανακοίνωσε, επίσης ότι έχει ξεκινήσει με την υποστήριξη της Ινδικής Πρεσβείας και του Ινδικού Συμβουλίου Πολιτιστικών Σχέσεων (ICCR) την προετοιμασία ενός βιβλίου με τίτλο «Οι Αξίες του Μαχάτμα Γκάντι μέσω των Γραπτών του» το οποίο φιλοδοξεί να παρουσιάσει για πρώτη φορά στην χώρα μας μια σειρά από επιλεγμένα κείμενα του Γκάντι μεταφρασμένα στην ελληνική.    

gandhi2009 maryΣτη συνέχεια προβλήθηκε το ντοκιμαντέρ, «Μαχάτμα Γκάντι – η Μεγάλη Μορφή του 20ουΑιώνα» με πρωτότυπες φωτογραφίες και στιγμιότυπα από την ζωή του που παραχωρήθηκε από την Ινδική πρεσβεία στην Αθήνα. Στο τέλος της εκδήλωσης ακολούθησε δεξίωση στο χώρο υποδοχής του Πνευματικού κέντρου του Δήμου Αθηναίων.