Ο ΣΕΒ Ιδρύει το Επιχειρηματικό Συμβούλιο Ινδία-Ελλάδα

LogoSEV EN

Την ίδρυση Επιχειρηματικού Συμβουλίου Ελλάδας-Ινδίας (Greek-Indian CEO’s Forum) υπέγραψε σήμερα (Τετάρτη 14.11.2007), στη Βομβάη, ο ΣΕΒ με τη Συνομοσπονδία Βιομηχανιών Ινδίας, παρουσία του Υφυπουργού Εξωτερικών κ. Πέτρου Δούκα, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στη χώρα.

Υπογράφοντας τη σχετική συμφωνία ο κ. Θανάσης Λαβίδας, Γενικός Γραμματέας και Επικεφαλής Διεθνών Δράσεων του ΣΕΒ, τόνισε ότι αυτή αποτελεί επισφράγιση του Πρωτοκόλλου Συνεργασίας που είχε υπογραφεί τον περασμένο Φεβρουάριο στο Νέο Δελχί, ανοίγοντας νέες προοπτικές για αξιοποίηση ευκαιριών από την ελληνική επιχειρηματική κοινότητα.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης υπογραφής της συμφωνίας, ο κ. Λαβίδας σημείωσε ότι επιδίωξη του Επιχειρηματικού Συμβουλίου είναι να συμβάλει έμπρακτα στην ενίσχυση των διμερών οικονομικών σχέσεων. Ειδικότερα στους στόχους του, εντάσσεται η αύξηση των ελληνικών επενδύσεων στην Ινδία, που σήμερα είναι μόλις τέσσερις τον αριθμό, και η προώθηση ανταγωνιστικών ελληνικών προϊόντων σε μια αγορά 1,2 δισ καταναλωτικού πληθυσμού, ενέργειες που θα συμβάλλουν στη μεταστροφή του αρνητικού ισοζυγίου στο διμερές εμπόριο (υποδεκαπλάσιες εξαγωγές προς Ινδία έναντι εισαγωγών).

Επίσης και όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση το Επιχειρηματικό Συμβούλιο μπορεί να διευκολύνει τόσο τις ελληνικές όσο και τις ινδικές εξωστρεφείς και δυναμικές επιχειρήσεις στη δικτύωσή τους στην αντίστοιχη χώρα επέκτασής τους, στον εντοπισμό επιχειρηματικών ευκαιριών και στην αναζήτηση του καταλληλότερου συνεταίρου.

Παράλληλα, το Συμβούλιο μπορεί να θίξει και να αναζητήσει λύσεις για την αντιμετώπιση ζητημάτων, όπως η προστασία των πνευματικών δικαιωμάτων, η απλούστευση και η εφαρμογή της νομοθεσίας σε όλες τις περιφέρειες της χώρας, η ευρύτερη απελευθέρωση και διευκόλυνση του εμπορίου με μείωση εισαγωγικών δασμών, η απλοποίηση διαδικασιών για τις ξένες επενδύσεις.

Μιλώντας στα δύο επιχειρηματικά fora, που οργανώθηκαν στη Βομβάη και στο Νέο Δελχί, ο κ. Λαβίδας τόνισε τη σημασία που πρέπει να δοθεί στον εντυπωσιακό ρυθμό ανάπτυξης της ινδικής οικονομίας (άνω του 8,5%), στο ανταγωνιστικό κόστος της τοπικής παραγωγής, στελεχιακό δυναμικό υψηλής εκπαίδευσης, επιχειρηματική και εμπορική κουλτούρα των Ινδών, καθώς και στην πρόοδο που επιδεικνύουν στις επιστήμες, στις νέες τεχνολογίες και στην καινοτομία.

Επίσης, στην ίδια ανακοίνωση επισημαίνεται πως αξιοσημείωτη είναι η αύξηση της αγοραστικής δύναμης μεγάλου μέρους του πληθυσμού και η στροφή του σε προϊόντα δυτικού πολιτισμού, ενώ δεν πρέπει να παραβλεφθεί και η δυνατότητα ανάπτυξης συμμαχιών για κοινές δράσεις σε άλλες ασιατικές αγορές.

Η διεθνής κοινότητα –τόνισε, ακόμη, ο κ. Λαβίδας -στρέφει ολοένα και περισσότερο την προσοχή της στην Ινδία εκτιμώντας, ότι στις προσεχείς δεκαετίες θα αναδειχθεί σε μια από τις τρεις κυρίαρχες οικονομικές δυνάμεις παγκοσμίως.

Ο κ. Λαβίδας αναφέρθηκε επίσης στην ευρωπαϊκή ταυτότητα της χώρας μας, στην πλεονεκτική γεωπολιτική της θέση -ενώνοντας οικονομίες και κουλτούρες Δύσης και Ανατολής -στις κατά παράδοση φιλικές σχέσεις με τον Αραβικό κόσμο αλλά και στο επιχειρηματικό δαιμόνιο του Έλληνα. 

Ολοκληρώνοντας κάλεσε, τους Ινδούς επιχειρηματίες να μην αξιολογούν την Ελλάδα ως μία μικρή αγορά 11 εκατομμυρίων καταναλωτών αλλά ως μία χώρα με υποδομές, δυναμικές και ευέλικτες επιχειρήσεις, δυνατότητες εξέλιξης και προοπτικές ανάπτυξης.