Μαθήματα Ινδικής Φιλοσοφίας – Μελέτη της Γιόγκα Σούτρα

yoga-sutra

Το Κέντρο Ινδικών και Ελληνο-Ινδικών Σπουδών Αθηνών και το Shakti Yoga Studio διοργανώνουν εβδομαδιαίες συναντήσεις μελέτης σανσκριτικών κειμένων για προχωρημένους μαθητές στην ινδική φιλοσοφία  με τον ινδολόγο καθηγητή Δρ Δημήτρη Βασιλειάδη.

Επίπεδο Madhyama με εξειδίκευση στη Γιόγκα

Μελέτη της Γιόγκα Σούτρα του Πατάντζαλι 2ο έτος (Vibhuti Pada και Kaivalya Pada).

Κάθε Πέμπτη, ώρες 12.00 – 14.00 (Έναρξη: 13 Οκτωβρίου 2016).

Στο Shakti Yoga Studio (Λάμπρου Φωτιάδου 17 – 19, Μετς, Αθήνα).


Για εγγραφές και περισσότερες πληροφορίες στείλτε e-mail στο info@shakti.gr ή στο indohellenic@gmail.com


Η Γιόγκα Σούτρα του Πατάντζαλι έχει δίκαια χαρακτηριστεί ως η Βίβλος της Γιόγκα και επομένως η μελέτη της καθίσταται εξ ορισμού υποχρεωτική για όσους επιθυμούν να εξειδικευτούν πάνω στη φιλοσοφία της Γιόγκα.  Τα μαθήματα  περιλαμβάνουν τη μελέτη όλου του σανσκριτικού κειμένου λέξη προς λέξη με ταυτόχρονη μετάφραση, κριτική ανάλυση και σχολιασμό. Aπευθύνονται σε άτομα που έχουν βασική γνώση της ινδικής φιλοσοφίας.


Η Γιόγκα Σούτρα

Οι Αφορισμοί της Γιόγκα είναι η κυριότερη και δημοφιλέστερη γραφή της φιλοσοφικής σχολής της Γιόγκα. Πρόκειται για μια συλλογή 196 περιεκτικών αφορισμών, που έγραψε στη σανσκριτική ο μεγάλος οραματιστής Maharşi Patañjali τον 4ο αιώνα μ.Χ.

Οι αφορισμοί συνδέονται μεταξύ τους όπως οι χάντρες με μια κλωστή (sūtra) διαμορφώνοντας την πλήρη φιλοσοφία της Γιόγκα. Ο συγγραφέας καταβάλει την πρώτη συστηματική προσπάθεια να καταγράψει τα πιστεύω των αρχαιότερων παραδόσεων της γιόγκα, σύμφωνα με τη δυïστική φιλοσοφία της Σάνκυα, ενώ ταυτόχρονα φαίνεται να δέχεται έντονες επιρροές και από τις σραμανικές παραδόσεις του Τζαïνισμού και του Βουδισμού που κυριαρχούσαν στην εποχή του.

Η Γιόγκα Σούτρα χωρίζεται σε τέσσερα κεφάλαια ή βιβλία (pāda-s). Το πρώτο κεφάλαιο, “Samādhi Pāda” (51 αφορισμοί) μας δίνει τον ορισμό της γιόγκα και περιγράφει τις νοητικές καταστάσεις που αντιμετωπίζει ο γιόγκι στην πορεία του για την υπέρβαση του νου και την ενοποίησή με τον πραγματικό του εαυτό. Το δεύτερο κεφάλαιο, “Sādhana Pāda” (55 αφορισμοί) παρουσιάζει την ασκητική (sādhana) της γιόγκα που αναπτύσσεται μέσα από οκτώ μέλη (ashtānga yoga). Το τρίτο κεφάλαιο, “Vibhūti Pāda” (56 αφορισμοί) αναφέρεται στo μεγαλείο (vibhūti) και τις υπερφυσικές δυνάμεις (siddhi-s) που αποκτά με την άσκησή του ο γιόγκι. Το τέταρτο κεφάλαιο, “Kaivalya Pāda” (34 αφορισμοί) μιλάει για την ελευθερία που επιτυγχάνεται με την απομόνωση (kaivalya) του πνεύματος από την ύλη και τις χονδροειδείς και λεπτοφυείς εκφράσεις της.


Όσοι μαθητές ολοκληρώσουν την παρακολούθηση ολόκληρης της σειράς μαθημάτων λαμβάνουν πιστοποίηση σπουδών από το Κέντρο Ινδικών και Ελληνο-Ινδικών Σπουδών Αθηνών.