Δύο ινδικές ταινίες στην Εβδομάδα Καναδικού Κινηματογράφου

water-midnight'schildren

Δύο βραβευμένες ταινίες της Ινδο-Καναδής σκηνοθέτου και σεναριογράφου Deepa Mehta θα προβληθούν κατά τη διάρκεια της Εβδομάδας Καναδικού Κινηματογράφου που διοργανώνεται για πρώτη φορά στην Ταινιοθήκη της Ελλάδας από 2 έως 8 Φεβρουάριος 2017.

Οι ινδικές ταινίες που θα προβληθούν είναι το Νερό (2005) και τα Παιδιά του Μεσονυκτίου  (2012).

Οι φίλοι του ινδικού κινηματογράφου μπορούν να τις απολαύσουν στην μεγάλη οθόνη για μια ακόμη φορά.

Νερό Water

Μυθοπλασία, Κανάδας-Ινδία, 2005, 117’

Σκηνοθεσία: Deepa Mehta | Σενάριο: Anurag Kashyap, Deepa Mehta | Δ/νση Φωτογραφίας: Giles Nuttgens Ι Ηθοποιοί: Lisa Ray, John Abraham, Seema Biswas Ι Παραγωγή: Deepa Mehta Films, Flagship International, David Hamilton Productions, Echo Lake Entertainment, Harold Greenberg Fund, TheNoble Nomad Pictures, Téléfilm Canada

Στη δεκαετία του ’30, η οκτάχρονη Τσούγια μένει χήρα και φτάνει στην πόλη Βαρανάσι για να ζήσει έγκλειστη σε ένα απομονωμένο σπίτι για χήρες, καταδικασμένη σε μια ζωή αυταπάρνησης και στέρησης όπως προστάζουν οι γραφές. Η Τσούγια δεν χάνει το κέφι της για ζωή, κάτι που θα μεταδώσει πολύ γρήγορα στις υπόλοιπες γυναίκες. Έτσι, η Καλιάνι, μία νέα πανέμορφη χήρα θα πάει κόντρα στους νόμους και θα ερωτευτεί έναν νεαρό, μορφωμένο άντρα που θέλει να την παντρευτεί παρά τις αντιρρήσεις της μητέρας του.  Μια αιχμηρή φωνή διαμαρτυρίας απέναντι στην προδιαγεγραμμένη μοίρα της χήρας γυναίκας στην Ινδία όπου ο θάνατος του συζύγου σήμαινε και τον ουσιαστικό θάνατο της συζύγου. Η ταινία προκάλεσε αντιδράσεις από εξτρεμιστές ινδουιστές και ολοκληρώθηκε ύστερα από πέντε χρόνια. Το 2007 υπήρξε η καναδική υποψηφιότητα για το Όσκαρ καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας.

Τα παιδιά του μεσονυκτίου Midnight’s Children

Μυθοπλασία, Καναδάς-Ηνωμένο Βασίλειο, 2012, 146’

Σκηνοθεσία: Deepa Mehta | Σενάριο: Deepa Mehta, Salman Rushdie  | Δ/νση φωτογραφίας: Giles Nuttgens Ι Ηθοποιοί: Satya Bhabha, Shriya Saran, Seema Biswas, Shabana Azmi  Ι Παραγωγή: David Hamilton Productions, Hamilton Mehta Productions, Number 9 Films

 Κινηματογραφική μεταφορά του ομώνυμου μυθιστορήματος του Σαλμάν Ρούσντι που κέρδισε το βραβείο Booker. Η Ντίπα Μέχτα συνεργάστηκε στο σενάριο με τον ίδιο τον συγγραφέα. 15 Αυγούστου 1947, μεσάνυχτα. Η Ινδία, χώρα μαγική, όπου τα πάντα μπορούν να συμβούν, αποκτά την ανεξαρτησία της έπειτα από αιώνες αγγλικής κυριαρχίας. Εκείνη ακριβώς τη στιγμή,  σ’ ένα μαιευτήριο της Βομβάης, γεννιούνται δύο παιδιά, ο Σίβα κι ο Σαλίμ. Όπως και όλα τα άλλα παιδιά που γεννήθηκαν στην Ινδία εκείνη την ώρα, είναι προικισμένα με υπερφυσικά χαρίσματα. Όμως τα δύο αγόρια παραδίδονται σε λάθος γονείς από μια νοσοκόμα. Ο ένας θα ανατραφεί από μια καθώς πρέπει μουσουλμανική οικογένεια, ενώ στην πραγματικότητα είναι ο νόθος γιος μιας γυναίκας της χαμηλότερης κάστας. Ο άλλος, ο πραγματικός γιος των μουσουλμάνων, θα δοθεί σ’ έναν φτωχό Ινδουιστή.