Έναρξη νέας σειράς μαθημάτων στις Spanda Kārikā-s του Vasugupta

με τον Δρ Δημήτρη Βασιλειάδη


Με την ολοκλήρωση της μελέτης των Yoga Sūtras του Patañjali, το Κέντρο Ινδικών και Ελληνο-Ινδικών Σπουδών Αθηνών ξεκινά μια νέα σειρά διαλέξεων πάνω στην τριαδική φιλοσοφία του δημιουργικού παλμού της πρωταρχικής συνείδησης με τη μελέτη των Spandakārikā-s του Vasugupta και της Spandanirṇaya του Kṣemarāja.

Τα μαθήματα απευθύνονται σε άτομα που έχουν βασικές γνώσεις της φιλοσοφίας της γιόγκα και θα γίνονται κάθε Πέμπτη από τις 12:00 μέχρι τις 13:30 στο Σάκτι Γιόγκα Στούντιο (Λ. Φωτιάδου 17-19, Μετς, Αθήνα).

Έναρξη μαθημάτων: Πέμπτη 30 Μαρτίου 2017 ώρα 12:00.

Για περισσότερες πληροφορίες και εγγραφές παρακαλώ στείλτε μέιλ στο info@shakti.gr ή στο indogreekstudies@gmail.com

__________

Μετά από την αποκάλυψη των Śiva Sūtras, ο Vasugupta (9ος αιώνας μ.Χ.) και οι μαθητές του θέλησαν να συγγράψουν ένα επεξηγηματικό δοκίμιο γι” αυτές και έτσι συνέταξαν τις Spandakārikā-s. Το δοκίμιο αποτελείται από μια σειρά φιλοσοφικών στίχων (kārikā-s) που εστιάζονται στη φύση του πρωταρχικού παλμού (spanda) της θείας συνείδησης (Śiva).

Spanda είναι η δύναμη (Śakti) του Śiva μέσω της οποίας έχει επίγνωση (vimarśa) του εαυτού του. Πρόκειται για έναν παλμό της συνείδησης που λαμβάνει χώρα μέσα στην ίδια τη συνείδηση. Με τη δύναμη του spanda ο Śiva δύναται να εκφράσει, να συντηρήσει και να αποσύρει ολόκληρη τη δημιουργία χωρίς να κάνει καμία απολύτως κίνηση έξω από τον εαυτό του.

 Οι Spanda kārikā-s σχολιάστηκαν από τον Kallaṭa, μαθητή του Vasugupta  (Vṛtti), τον Bhaṭṭotpala (Spandapradīpikā),  τον Rāmakaṇṭha (Vivṛti)  και τον Kṣemarāja (Spandanirṇaya) και αποτέλεσαν το θεμελιώδες κείμενο της σχολής Spanda του Σαϊβισμού του Κασμίρ, ενώ άσκησαν ταυτόχρονα και μεγάλη επιρροή στη μετέπειτα διαμόρφωση των σχολών της Nāda Yoga.