Συνέντευξη του Έλληνα Πρέσβη στο Νέο Δελχί

Kalogeropoulos-interview


Ο Πρέσβης της Ελλάδας στο Νέο Δελχί κ. Πάνος Καλογερόπουλος έδωσε μια εκτενέστατη συνέντευξη  στον κ. Στέργιο Καστελλόριο για την ελληνική παρουσία στην Ινδία από τους αρχαιοτάτους χρόνους μέχρι σήμερα. Η συνέντευξη μεταδόθηκε στις 28 Μαρτίου 2017 από το αυστραλιανό κανάλι SBS στα πλαίσια της σειράς «Μιλούμε Ελληνικά τον Μάρτιο».

Ο Έλληνας Πρέσβης μίλησε για τις ιστορικές και πολιτιστικές σχέσεις που συνδέουν τις δύο χώρες από την εποχή του Μεγάλου Αλεξάνδρου και οι οποίες συνεχίστηκαν με τους επιγόνους του για τρεις αιώνες περίπου στα ελληνο-ινδικά βασίλεια. Επίσης αναφέρθηκε στην ελληνική κοινότητα της Βεγγάλης, την ελληνο-ορθόδοξη εκκλησία, το έργο του κορυφαίου Έλληνα σανσκριτολόγου Δημήτριου Γαλανού του Αθηναίου, και την έδρα ελληνικών σπουδών στο Πανεπιστήμιο Jawaharlal Nehru.

Μιλώντας για την ελληνική πρεσβεία στο Νέο Δελχί, είπε ότι ιδρύθηκε το 1950, τρία χρόνια μετά από την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας της Ινδίας και ότι υπήρξε η πρώτη πρεσβεία της Ελλάδας στην Ασία λόγω του μεγάλου μεγέθους της χώρας και της ιδιαίτερης σημασίας που αυτή είχε στο κίνημα των αδεσμεύτων. Για τη σύγχρονη ελληνική παρουσία είπε ότι περιορίζεται σε ελάχιστους Έλληνες που έχουν ως επί το πλείστον παντρευτεί με Ινδούς ενώ τα τελευταία χρόνια υπάρχει μια συνεχώς αυξανόμενη  εμπορική και οικονομική δραστηριότητα μεταξύ των δύο χωρών στους τομείς των τροφίμων, των κατασκευών, των υπολογιστών, του τουρισμού, και του κινηματογράφου. Τις σχέσεις των δύο χωρών τις χαρακτήρισε άριστες τονίζοντας ότι η ινδική κυβέρνηση στηρίζει σταθερά και παραδοσιακά όλα τα εθνικά μας θέματα στους διεθνείς φορείς.

Ακούστε όλη τη συνέντευξη ΕΔΩ