Αύξηση χρονικής διάρκειας της e-viza για Ινδία

e-visa-logo


Η ινδική κυβέρνηση αύξησε από την 1η Απριλίου 2017 τη μέγιστη χρονική διάρκεια παραμονής στη χώρα για κάθε διαδικτυακή θεώρηση εισόδου (evisa) από 30 ημέρες σε 60 ημέρες από την ημερομηνία άφιξης. Επίσης, δημιούργησε, εκτός από την ήδη υπάρχουσα e-τουριστική βίζα, δύο νέες κατηγορίες, την e-επιχειρηματική και την e-ιατρική βίζα. Διπλή είσοδος επιτρέπεται στην τουριστική ή επιχειρηματική e-βίζα και τριπλή είσοδος για την ιατρική e-βίζα.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να κάνουν αίτηση  απευθείας στην ιστοσελίδα της κυβέρνησης της Ινδίας ΕΔΩ τουλάχιστον 4 ημέρες, και εντός διαστήματος 120 ημερών, πριν από την ημερομηνία άφιξης τους στην Ινδία. Παράδειγμα: Αν κάνετε αίτηση την 1η Σεπτεμβρίου, μπορείτε να επιλέξετε σαν ημερομηνία άφιξης από τις 5 Σεπτεμβρίου έως τις 2 Ιανουαρίου.

Η e-βίζα παρέχεται σε υπηκόους 161 χωρών για είσοδο μέσω 24 καθορισμένων αεροδρομίων (Ahmedabad, Amritsar, Bagdogra, Bengaluru, Calicut, Chennai, Chandigarh,Cochin, Coimbatore, Delhi, Gaya, Goa, Guwahati, Hyderabad, Jaipur, Kolkata, Lucknow, Mangalore, Mumbai, Nagpur, Pune, Tiruchirapalli, Trivandrum & Varanasi) και 3 καθορισμένων λιμανιών (Cochin, Goa, Mangalore). Ωστόσο, οι αλλοδαποί μπορούν να εξέρχονται από οποιοδήποτε εξουσιοδοτημένο σταθμό ελέγχου (Immigration Check Posts) της Ινδίας. Η υπηρεσία αναμένεται να επεκταθεί και στα λιμάνια της Βομβάης και του Τσενάι σύντομα.

Σύμφωνα με το σύστημα της e-βίζα, ο αιτών λαμβάνει τη βίζα του μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, αφού έχει εγκριθεί, και μπορεί να την εκτυπώσει και να ταξιδέψει με αυτή στην Ινδία. Τα βιομετρικά στοιχεία του αιτούντος λαμβάνονται υποχρεωτικά στον τόπο άφιξης.

Η τουριστική και η επαγγελματική βίζα πέντε ετών με πολλαπλές εισόδους πρόκειται επίσης να γίνει διαθέσιμη στους πολίτες των περισσότερων  χωρών.

Η απλοποίηση στη διαδικασία απόκτησης βίζας θα διευκολύνει την είσοδο των αλλοδαπών στην Ινδία για τουρισμό και επαγγελματικούς και ιατρικούς λόγους. Σαν συνέπεια αναμένεται να αυξηθεί ο αριθμός των ξένων που επισκέπτονται την Ινδία και να αναπτυχθούν οι τομείς του τουρισμού, της επιχειρηματικότητας και της θεραπείας. Αυτό με τη σειρά του, θα αυξήσει άμεσα και έμμεσα την απασχόληση εξειδικευμένου και μη εξειδικευμένου προσωπικού στους παραπάνω τομείς.

Ο αριθμός των ξένων τουριστών που εμπιστεύτηκε την Ινδία το 2015 ανήλθε στους 8.027.133 παρουσιάζοντας μια αύξηση του 4,5% σε σχέση με το 2014, και το 2016 ήταν 8.889.784 με αύξηση 10,7% σε σχέση με το 2015.