Πρώτη Διάσκεψη Αρχαίων Πολιτισμών στην Αθήνα

forum-ancient-civilizations


Η Διάσκεψη Αρχαίων Πολιτισμών (γνωστή και ως Φόρουμ Αρχαίων Πολιτισμών ή GC-10) διοργανώθηκε για πρώτη φορά στην Αθήνα ύστερα από πρωτοβουλία του Υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας κ. Κοτζιά με την υποστήριξη του κινέζου ομόλογού του κ. Wang Yi. Συμμετείχαν υπουργοί, κυβερνητικοί εκπρόσωποι και επιστήμονες  από  την Ελλάδα, την Κίνα, την Ινδία, το Ιράκ, το Ιράν, την Αίγυπτο, την Ιταλία, το Μεξικό, το Περού και τη Βολιβία.

Η επίσημη έναρξη πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 24 Απριλίου 2017, στο Ζάππειο Μέγαρο, από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλο (διαβάστε τον εναρκτήριο χαιρετισμό του Προέδρου ΕΔΩ). Χαιρετισμό απηύθυνε και ο Πρωθυπουργός κ. Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος τόνισε  την ευθύνη μας να αξιοποιήσουμε το παρελθόν προς όφελος των νέων γενεών, αλλά και την αναγκαιότητα της συνεργασίας των πολιτισμών ενάντια στο σκοτάδι όσων θέλουν να βυθίσουν την ανθρωπότητα σε μίσος (διαβάστε ολόκληρη την ομιλία ΕΔΩ). Εκτενέστερα μίλησε  ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Κοτζιάς τονίζοντας στην εναρκτήρια ομιλία του την ήπια δύναμη του Πολιτισμού (ακούστε ολόκληρη την ομιλία του ΥΠΕΞ παρακάτω).

Οι διάφοροι τρόποι με τους οποίους οι χώρες μπορούν να συνεργαστούν για την προώθηση της πολιτιστικής κληρονομιάς και του διαπολιτισμικού διαλόγου ήταν τα κύρια θέματα που συζητήθηκαν από τους υπουργούς Εξωτερικών στη συνέντευξη τύπου της 1ης Υπουργικής Διάσκεψης που ακολούθησε και στην οποία μίλησαν  οι υπουργοί της Ελλάδας  δρ Νίκος Κοτζιάς, της Κίνας κ. Wang Yi, της Αιγύπτου κ. Sameh Shoukry, του Ιραν δρ Mohammad Javad Zarif, του Ιράκ δρ Ι.Al-Jaafari, του Περού κ. Salvador del Solar, και η Υφυπουργός Εξωτερικών της Βολιβίας δρ Guadalupe Palomeque (διαβάστε τη συνέντευξη των Υπουργών ΕΔΩ). Η Ινδία εκπροσωπήθηκε από την Πρέσβειρά της στην Ελλάδα κα Murugesan Manimekalai.

Το πρώτο συνέδριο με τίτλο «Πολιτισμός – ευφυές εργαλείο ήπιας διπλωματικής ισχύος», συντονίστηκε από τον δρ Πλάτωνα Μαυρομουστάκο, Καθηγητή Θεατρικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Το δεύτερο είχε τίτλο «Πολιτισμός, παράγοντας οικονομικής ανάπτυξης» και συντονίστηκε από τον δρ Νίκο Λεάνδρο, Καθηγητή Οικονομικών, που ειδικεύεται στην Οικονομία των ΜΜΕ στο Πάντειο Πανεπιστήμιο.

Διακεκριμένοι Έλληνες και ξένοι αρχαιολόγοι, καθηγητές και διευθυντές μουσείων από τις δέκα συμμετέχοντες χώρες πρότειναν ενέργειες και αναφέρθηκαν σε επιτυχημένα παραδείγματα διαχείρισης του πολιτισμού στις χώρες τους. Ο Δρ Μαυρομουστάκος μίλησε για τη δημιουργία ενός ανεπίσημου ακαδημαϊκού δικτύου στο πλαίσιο του φόρουμ, όπου οι ακαδημαϊκοί, οι ερευνητές και οι ειδικοί θα μπορούν να γνωρίσουν καλύτερα τον πολιτισμό του άλλου και τον αντίκτυπό του στη σύγχρονη εποχή. Παρουσίασε ως παράδειγμα το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Έρευνας και Τεκμηρίωσης Παραστάσεων του Αρχαίου Ελληνικού Δράματος, ένα κύκλο μαθημάτων με τη συμμετοχή 25 χωρών που συνδέει τη συνεργασία στην έρευνα με τη χρήση αρχαίων θεάτρων. Αναφέρθηκε επίσης στο μεγάλο δυναμικό που προσφέρουν τα δωρεάν διαδικτυακά μαθήματα  τόσο για την προβολή της πολιτιστικής κληρονομιάς όσο και για την επέκταση των πανεπιστημιακών και άλλου είδους συνεργασιών.

Με την ολοκλήρωση του διήμερου φόρουμ οι επίσημοι ξεναγήθηκαν στο Μουσείο της Ακρόπολης, όπου και  παρατέθηκε δείπνο προς τιμήν τους.

Οι δέκα συμμετέχουσες χώρες ανανέωσαν τη συνάντησή τους για το 2018, συμφωνώντας να διεξαγάγουν το δεύτερο φόρουμ στη Βολιβία. Επόμενοι στόχοι είναι η θεσμοθέτηση και το άνοιγμά του Φόρουμ σε νέα μέλη και παρατηρητές, η πρόσκληση για συμμετοχή της UNESCO και του ΟΗΕ, αλλά και άλλων σχετικών διεθνών οργανισμών, η καταγραφή όλων των ομιλιών σε ένα βιβλίο και η δημιουργία ενός παγκόσμιου δικτύου ειδικών για την προβολή και προστασία των Αρχαίων Πολιτισμών.

stamp-ancient-civilizations

Με την ευκαιρία του Φόρουμ Αρχαίων Πολιτισμών, τα Ελληνικά Ταχυδρομεία δημιούργησαν φεγέ ενός γραμματοσήμου όπου αποτύπωσαν αντιπροσωπευτικά σύμβολα των 10 αρχαίων πολιτισμών, τα οποία τοποθετήθηκαν με τέτοιον τρόπο ώστε να σχηματίζουν έναν κύκλο που παραπέμπει στην Υδρόγειο. Ο συνδυασμός των χρωμάτων που χρησιμοποιήθηκαν δημιουργεί την αίσθηση της αρχαιοελληνικής σπείρας.