Ημέρα των Χίντι

Hindi-Divas

हिंदी दिवस की हार्दिक बधाई एवं शुभकामनाएँ!

«Η ταπεινή, αλλά σταθερή μου άποψη είναι ότι αν δεν αποδώσουμε στα Χίντι τη θέση της εθνικής γλώσσας και στις άλλες περιφερειακές γλώσσες την κατάλληλη σπουδαιότητά τους, μέχρι τότε όλες οι συνομιλίες για«swarajya» (αυτοκυβέρνηση) δεν θα έχουν κανένα  νόημα». Μαχάτμα Γκάντι

Η Ημέρα των Χίντι ή Hindi Divas (हिन्दी दिवस) γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 14 Σεπτεμβρίου. Στις 14 Σεπτεμβρίου 1949, η Συντακτική Συνέλευση αποφάσισε με ψηφοφορία ότι τα Χίντι θα είναι η επίσημη γλώσσα της Ινδίας. Η απόφαση αυτή επικυρώθηκε βάσει του άρθρου 343 του Συντάγματος της Ινδίας που τέθηκε σε ισχύ στις 26 Ιανουαρίου 1950 και δηλώνει ότι «Η επίσημη γλώσσα της Ένωσης είναι τα Χίντι με την γραφή Ντεβανάγκαρι».

Για να τονίσει τη σημασία αυτής της απόφασης και να διαδώσει τα Χίντι σε όλους τους τομείς, η Εθνική Επιτροπή Δημοσιότητας Γλωσσών αποφάσισε να καθιερώσει τον εορτασμό της Ημέρας των Χίντι κάθε χρόνο στις 14 Σεπτεμβρίου, σε όλη την Ινδία από το 1953. Η 14η Σεπτεμβρίου είναι επίσης η ημερομηνία γέννησης του Beohar Rajendra Simha που έδωσε την κατεύθυνση για να γίνουν τα Χίντι επίσημη γλώσσα της Ινδίας.

Η Ημέρα των Χίντι χρηματοδοτείται από την κεντρική και τις τοπικές κυβερνήσεις, σχολεία και άλλα ιδρύματα και γιορτάζεται σε όλη την Ινδία με πολιτιστικές εκδηλώσεις και διαγωνισμούς γλώσσας.

Στην Ελλάδα, η γλώσσα των Χίντι διδάσκεται στο Διδασκαλείο Ξένων Γλωσσών του Πανεπιστημίου Αθηνών από το 2005 και στα Κέντρα της Ελληνο-Ινδικής Εταιρείας Πολιτισμού και Ανάπτυξης (ΕΛΙΝΕΠΑ) στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη.


Οι Κυριότερες Γιορτές της Ινδίας

festivals in India