Επίσκεψη του Προέδρου της Ινδίας Shri Ram Nath Kovind στην Ελλάδα

president-Kovind-portrait


Συνεχής ενημέρωση

Ύστερα από πρόσκληση του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Προκοπίου Παυλοπούλου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Ινδίας κ. Ram Nath Kovind πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα, στις 18 και 19 Ιουνίου, τρέχοντος έτους.

Ο Πρόεδρος της Ινδίας Shri Ram Nath Kovind επισκέπτεται τη χώρα μας από τις 16 μέχρι τις 19 Ιουνίου 2018 συνοδευόμενος από μεγάλη αποστολή υψηλόβαθμων κυβερνητικών στελεχών και επιχειρηματιών.

Με την άφιξη του στην Αθήνα ο Πρόεδρος της Ινδίας twitted στην ελληνική γλώσσα «Είχα μια θερμή υποδοχή κατά την άφιξή μου στην Αθήνα. Οι σχέσεις της Ινδίας με την Ελλάδα ξεκινούν από την αρχαιότητα, από τις  ημέρες του Αλεξάνδρου και του Πώρου. Οι χώρες μας μοιράζονται τις ίδιες αξίες της δημοκρατίας, του κράτους δικαίου και του πλουραλισμού. Θα πραγματοποιήσω συνομιλίες σε επίπεδο αντιπροσωπειών με τον Πρόεδρο Παυλόπουλο της Ελλάδας. Θα συναντηθώ με τους Διευθύνοντες Συμβούλους του Επιχειρηματικού Φόρουμ Ινδίας-Ελλάδας και θα πραγματοποιήσω ομιλία στο Ελληνικό Ίδρυμα Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής.»

Στις 17 Ιουνίου, ο Πρόεδρος Kovind επισκέφτηκε τοποθεσίες ιστορικής και αρχαιολογικής σημασίας, και το απόγευμα μίλησε σε συγκέντρωση μελών της  ινδικής κοινότητας και Ελλήνων ινδολόγων  στο ξενοδοχείο Μεγάλη Βρετανία. Στην ομιλία του ο Πρόεδρος αναφέρθηκε στις πανάρχαιες σχέσεις που συνδέουν την Ελλάδα και την Ινδία κάνοντας ειδική αναφορά στον Μεγασθένη που με το βιβλίο του ΙΝΔΙΚΑ έκανε γνωστό τον πολιτισμό της Ινδίας σε ολόκληρο τον κόσμο. Στη συνέχεια ευχαρίστησε τους Έλληνες ινδολόγους για το ενδιαφέρον που δείχνουν για τις ινδικές γλώσσες, τέχνες και πολιτισμό και προέτρεψε την ινδική κοινότητα να συμβάλει στην ενίσχυση των οικονομικών, πολιτιστικών και διαπροσωπικών δεσμών μεταξύ των δύο χωρών. «Εκτός από την κυβέρνηση, όλοι παίζουν σημαντικό ρόλο στη βελτίωση των σχέσεων της Ινδίας και της Ελλάδας. Πιστεύω ότι όλοι οι Ινδοί εδώ στην Ελλάδα είναι οι πολιτιστικοί πρεσβευτές της Ινδίας» είπε o Πρόεδρος Kovind. Τέλος, αναφέρθηκε σε διάφορες συνεχιζόμενες πρωτοβουλίες της ινδικής κυβέρνησης που στοχεύουν στη σύνδεση και συμμετοχή των κοινοτήτων της διασποράς με την μητέρα πατρίδα τους, και μίλησε για τη συνεχή βελτίωση της ινδικής οικονομίας.  Περίπου 12.000 μετανάστες ινδικής καταγωγής διαμένουν στην Ελλάδα. 

Σύμφωνα με το επίσημο πρόγραμμα, τη Δευτέρα 18 Ιουνίου στις 10 το πρωί, ο Ινδός πρόεδρος θα καταθέσει στεφάνι στο μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη. Στη συνέχεια θα συναντηθεί με τον Έλληνα ομόλογό του κ. Προκόπη Παυλόπουλο, τον Πρωθυπουργό κ. Αλέξη Τσίπρα και τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης κ. Κωνσταντίνο Μητσοτάκη. Την ίδια μέρα, ο Πρόεδρος Kovind θα επισκεφθεί το Συμμαχικό  Κοιμητήριο του Παλαιού Φαλήρου, όπου θα αποθέσει φόρο τιμής στους  74 Ινδούς στρατιώτες που έχασαν τη ζωή τους κατά τον Β Παγκόσμιο Πόλεμο στην Ελλάδα και έχουν ταφεί εκεί.

Το βράδυ ο Πρόεδρος θα παρευρεθεί σε επίσημο δείπνο που θα παραθέσει προς τιμή του ο Πρόεδρος της Ελλάδας.

Στις 19 Ιουνίου, την τελευταία μέρα της παραμονής του Προέδρου της Ινδίας στην Ελλάδα, ο Shree Kovind θα παρευρεθεί σε Έλληνο-Ινδικό Επιχειρηματικό Forum στο Ξενοδοχείο «Μεγάλη Βρετανία» και αμέσως μετά θα δώσει μια διάλεξη για την «Ινδία και την Ευρώπη στον μεταβαλλόμενο κόσμο»  στο Ζάππειο Μέγαρο που την διοργανώνει το Ελληνικό Ίδρυμα Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ) στην Αθήνα.
 
Αυτή είναι η τέταρτη επίσημη επίσκεψη Ινδού Προέδρου στην Ελλάδα μετά από την επίσκεψη του Προέδρου Shree Giani Zail Singh το 1986, του Προέδρου Shree S. D. Sharma το 1993 και του Προέδρου Shree Abdul Kalam τον Απρίλιο του 2007

Η επίσκεψη του Προέδρου Kovind αναμένεται να ενισχύσει περαιτέρω τις φιλικές ινδο-ελληνικές σχέσεις που διαρκούν πάνω από 2500 χρόνια.

Φωτογραφίες  ():

Αθήνα 17 Ιουνίου 2018. Ο Πρόεδρος Kovind μιλά στην ινδική κοινότητα και σε Έλληνες ινδολόγους στην Αθήνα.

Pewsident=Kovind-6


president-kovind6


president-Kovind5


Αθήνα 16 Ιουνίου 2018. Άφιξη και Υποδοχή του Προέδρου της Ινδίας στην Ελλάδα.

president-Kovind3


president-Kovind4


Νέο Δελχί 16 Ιουνίου 2018. Ο Πρόεδρος Kovind αναχωρεί για την επίσκεψή του στην Ελλάδα.president-Kovind