Authentic Traditional Yoga – Basic Asanasand Aphorisms
Yogacharya Aristidis Skliros

ISBN: 978-618-82624-8
PAGES: 276 printed in colour (835 images)
DIMENSIONS: 21,2 Χ 28 cm.
ELINEPA Publications
Price: € 60 + postage
Special offer for students and ELINEPA members: € 48 + postage
The book is printed on recyclable, acid-free and chlorine-free paper, prioritising environmental
sustainability and long-term durability.
The study of Basic Asanas is an essential tool for gaining a more general understanding of Authentic Traditional Yoga, its breadth and diverse array of forms. Basic Asanas are invaluable for students, teachers, and anyone who wishes to begin exploring this ancient philosophical system.

Παρουσίαση
Οι Άσανα (στάσεις σώματος) συγκροτούν τη σωματική Πτυχή της κλασικής φιλοσοφίας της Γιόγκα του Πατάντζαλι και αποτελούν σημαντικό τμήμα πολλών μεταγενέστερων συστημάτων της Γιόγκα. Οι πρώτες απεικονιζόµενες Άσανα βρέθηκαν σε πλακέτες, που ήρθαν στο φως µε τις αρχαιολογικές ανασκαφές του Μοχέντζο Ντάρο (πολιτισµός της κοιλάδας του Ινδού ποταμού 3300-1300 π.Χ.).
Το βιβλίο αυτό είναι το πανόραμα των βασικών Γιόγκα Άσανα, γνωστών και αγνώστων, ο καρπός μιας σπουδής πέντε δεκαετιών, που ξεκίνησε µε την εντρύφησή µου στη Γιόγκα τη δεκαετία του 1970. Από νωρίς ενδιαφέρθηκα να ξεχωρίσω τις διάφορες Άσανα, και κρατούσα σημειώσεις κατά την εξάσκηση µου, για να τις κατανοήσω. Στη συνέχεια, µε την πάροδο των ετών, άρχισα να τις ομαδοποιώ σε Οικογένειες και Υποοικογένειες. Αργότερα, τη δεκαετία του 1990, ξεκίνησα να τις κωδικοποιώ κατά βαθμό δυσκολίας.
Η μελέτη της Γιόγκα – όπως και κάθε αντικείμενο µελέτης – απαιτεί τη σπουδή της από τα αρχικά στάδια, που στο σωματικό επίπεδο είναι οι Βασικές Άσανα. Αυτές οι στάσεις εκτελούνται ως άσκηση οι ίδιες, αλλά συχνά είναι θέση εκκίνησης άλλων δυσκολότερων Άσανα. Αν ασκηθούν σωστά, προσφέρουν ενδυνάμωση και ευλυγισία, και κάνουν το σώμα να λειτουργεί µε επάρκεια και αποτελεσματικά, συμβάλλοντας έτσι στη γενικότερη υγεία του ανθρώπου. Η μελέτη τους συνιστά ένα αναγκαίο εφόδιο για την κατανόηση των Άσανα της Αυθεντικής Παραδοσιακής Γιόγκα, το εύρος και την ποικιλομορφία τους. Οι Βασικές Άσανα είναι πολύτιμες για τον μαθητή, τον Δάσκαλο και για αυτόν που επιθυμεί να αρχίσει να ενασχολείται µε αυτό το πανάρχαιο φιλοσοφικό σύστημα.
Στο δεύτερο μέρος του παρόντος έργου υπάρχουν Γνωμικά που βγήκαν από τη ζωή µου, όπως αυτή έχει χρωματιστεί από τη Γιόγκα. Είναι ομαδοποιημένα ανάλογα µε το θέμα και κατηγοριοποιημένα σύμφωνα µε τη θεωρία και τη φιλοσοφία της Αυθεντικής Παραδοσιακής Γιόγκα Γιογκατσάρια Αριστείδη Σκληρού.
Εύχομαι το έργο αυτό να σε εκπνεύσει, να προχωρήσεις σωματικά και διανοητικά, να σε βοηθήσει να εκβαθύνεις στη Γιόγκα και να εξελιχθείς ως άνθρωπος.
Περιεχόμενα
Αφιέρωση (Σαµαρπάνα)
Ευχαριστίες (Ντανιαβάντα)
Χρήσιµες Οδηγίες για τον Αναγνώστη (Πατακάσια Κριτέ Ουπαγιούκτα Νιρντέσανα)
Πίνακας Περιεχοµένων (Βισάγια Σούτσι)
Πρόλογος (Πραστάβανα) Δρα Δηµήτριου Βασιλειάδη
Σηµείωµα του Φωτογράφου (Τσαγιατσιτρακαράσια Τιππανί) Βαγγέλη Βασαλάκη
Βιογραφικό (Τζιβαναβριττάντα) Γιογκατσάρια Αριστείδη Σκληρού
Αυθεντική Παραδοσιακή Γιόγκα (Βαστάβικα Παραµπάρικα Γιόγκα) Γιογκατσάρια Αριστείδη Σκληρού
Ι. ΒΑΣΙΚΕΣ ΣΤΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ (ΑΑΝΤΑΑΡΑ ΑΣΑΝΑ)
Α. Εισαγωγικά Για τις Βασικές Στάσεις του Σώµατος (Ααντάαρα Άσανα Πραστάβικα)
Β. Οι Βασικές Άσανα Αναλυτικά (Ααντάαρα Άσανα Bισλεσανατµακαρουπένα)
Στάσεις του Σώµατος Που το Επίθετό τους Αρχίζει από Α (Άσανα Ακάαρα)
Στάσεις του Σώµατος Που το Επίθετό τους Αρχίζει από Β (Άσανα Βακάαρα)
Στάσεις του Σώµατος Που το Επίθετό τους Αρχίζει από Γ (Άσανα Γακάαρα)
Στάσεις του Σώµατος Που το Επίθετό τους Αρχίζει από Κ (Άσανα Κακάαρα)
Στάσεις του Σώµατος Που το Επίθετό τους Αρχίζει από Λ (Άσανα Λακάαρα)
Στάσεις του Σώµατος Που το Επίθετό τους Αρχίζει από Μ (Άσανα Μακάαρα)
Στάσεις του Σώµατος Που το Επίθετό τους Αρχίζει από Ν (Άσανα Νακάαρα)
Στάσεις του Σώµατος Που το Επίθετό τους Αρχίζει από Ο (Άσανα Οκάαρα)
Στάσεις του Σώµατος Που το Επίθετό τους Αρχίζει από Π (Άσανα Πακάαρα)
Στάσεις του Σώµατος Που το Επίθετό τους Αρχίζει από Ρ (Άσανα Ρακάαρα)
Στάσεις του Σώµατος Που το Επίθετό τους Αρχίζει από Σ (Άσανα Σακάαρα)
Στάσεις του Σώµατος Που το Επίθετό τους Αρχίζει από Τ (Άσανα Τακάαρα)
Στάσεις του Σώµατος Που το Επίθετό τους Αρχίζει από Χ (Άσανα Χακάαρα)
ΙΙ. ΓΝΩΜΙΚΑ (ΣΙΚΣΑ ΟΥΚΤΑΓΙΑΧΑ) ΤΟΥ ΓΙΟΓΚΑΤΣΑΡΙΑ ΑΡΙΣΤΕΙΔΗ ΣΚΛΗΡΟΥ
Αγάπη (Πρέµα)
Αλλαγή (Παρινάµα)
Ανθρωπισµός (Μαναβαταβάντα)
Άνθρωπος (Τζάνα)
Αντίληψη (Κιάτι)
Ανώτερες Αξίες της Ζωής (Τζιβανάσια Παραµάρτθαχα)
Ανώτερος Εαυτός (Άτµα)
Αξία (Άργκα)
Απόφαση (Νιστσάγια)
Άσκηση, Ασκούµενος και Πρακτική (Αµπιάσα, Σάντακα έβαµ Σάντανα)
Αυτοεκτίµηση (Άτµα Σαµµάνα)
Γνησιότητα (Βασταβατά)
Γνώση (Τζνιάνα)
Διατροφή (Αχάρα)
Διδασκαλία, Μαθητεία και Εκπαίδευση (Σίκσα, Σισιατά έβαµ Σίκσανα)
Διδάσκαλος, Γιόγκι, Δάσκαλος και Μαθητής (Σατ Γκούρου, Γιόγκι, Αντιάπακα έβαµ Σίσια)
Δηµοκρατία (Λοκατάντρα)
Δώρα (Ουπαχάρα)
Εµβάθυνση (Γκαµπίρτα)
Εµπόδια και Βοηθητικά (Αβαρόντα έβαµ Ουπαγιόγκιν)
Ενέργειες (Πρανάν)
Ένωση (Γιόγκα)
Εξέλιξη (Βικάσα)
Επιλογές (Βάραχα)
Επιτυχία (Σαφαλτά)
Ευχαρίστηση (Σούκχα)
Ζωή (Τζίβανα)
Θεός (Παραµάτµα)
Καλό (Σούµπα)
Καλύµµατα της Ψυχής (Κόσα)
Κατανόηση (Μπόντα)
Κίνητρο (Πραγιούκτι)
Μουσική (Σανγκίτα)
Ναρκωτικές Ουσίες (Μάντακα Ντράβια)
Παρατήρηση (Νιρίκσα)
Πεπρωµένο (Πραλάµπντα Κάρµα)
Πλάνη (Μάαγιαα)
Πνευµατικότητα (Αντιατµικατά)
Ποιότητα (Γκουναβαττά)
Πράξεις (Κάρµα)
Σηµάδια (Τσίχνα)
Συνειδητότητα (Τσιτ)
Φύση (Πρακρίτι)
Χρέος (Ντάρµα)
Χρήµα (Βίττα)
Χρόνος (Κάαλα)
Βιογραφικό Γιογκατσάρια Αριστείδη Σκληρού

Ο Γιογκατσάρια Αριστείδης Ιωάννου-Ισιδώρου-Δηµοσθένους Σκληρός είναι ένας από τους πρωτοπόρους σπουδαστές της πνευµατικής επιστήµης και τέχνης της Γιόγκα την οποία άρχισε να µελετά και να ασκεί από το 1978. Είναι αριστούχος απόφοιτος (Associate) της British School of Yoga (BSYA), full Member of British School of Yoga (MBSY), Senior Yoga Teacher-Yoga Alliance UK (SYT), και το 2007 του απενεµήθη ο τίτλος Γιογκατσάρια.
Μαθήτευσε στους µεγαλύτερους Διδασκάλους και Δασκάλους της Γιόγκα: Αναστασία-Ευαγγελία (Εύη) Καρατζά, Βικτώρια Καρατζά, Νταγιάλ Πουρούσα Σαντ Ντάρσαν Σινγκ Τζι Μαχαράτζ, Ντέρεκ Άϊρλαντ, Λέσλι Ντεννίς-Ουόρελ (Ράντα), Σαντ Ρατζίντερ Σινγκ Τζι Μαχαράτζ, Λίντα Καπετάνιου, Ρούπ Λαλ Μαντάαν, Ραζνίς Γκούπτα και Αν Ουίλιαµς. Σπούδασε σανσκριτικά για 20 χρόνια µε τον καθηγητή Ινδικών Γλωσσών στο Πανεπιστήµιο Αθηνών Δρα Δηµήτριο Θ. Βασιλειάδη.
Μελέτησε τα ακόλουθα συστήµατα της Γιόγκα: Σούρατ Σαµπντ Γιόγκα, Άστα Άνγκα Γιόγκα του Πατάντζαλι, Χάτθα Γιόγκα, Άστα Άνγκα Βινιάσα Γιόγκα του Κρισναµατσάρια, καθώς και επιµέρους τοµείς αυτών και διάφορα φιλοσοφικά ρεύµατα.
Για να εµβαθύνει στις σπουδές του ταξίδεψε ανά τον κόσµο και µελέτησε τα αυθεντικά συστήµατα στις πηγές τους: Αυστρία, Καναδά, Ηνωµένα Αραβικά Εµιράτα, H.Π.Α. τρεις φορές, Ινδία τρεις φορές και Αγγλία όπου παρέµεινε για δυόµισι χρόνια.
Είναι ιδρυτικό µέλος του Συλλόγου Επιστηµονικής Μελέτης Φιλοσοφικών και Μεταφυσικών Θεµάτων, µε τον διακριτικό τίτλο: Επιστήµη της Πνευµατικότητας (Science of Spirituality) [Ελλάδας] που ιδρύθηκε το 1992, και από το 2005 µέλος της Ελληνο-Ινδικής Εταιρείας Πολιτισµού και Ανάπτυξης (ΕΛΙΝΕΠΑ).
Παράλληλα µε τα παραπάνω, ειδικεύτηκε στη διατροφή και σε διάφορους ζωοφιλικούς και οικολογικούς τοµείς. Είναι λάτρης της φύσης, ορειβάτης για είκοσι χρόνια και ειδικευµένος οδηγός ορεινής πεζοπορίας.
Σεβόµενος τον Νόµο της µη βίας (Αχίµσα), προς όλα τα έµβια όντα, έχει ενστερνιστεί τη Χορτοφαγία από το 1978. Το 1990 έγινε µέλος της Vegan Society U.K., και το 1993 του Fruitarian and Raw Energy Support and Help (FRESH Network UK), πρακτικές που ακολουθεί µέχρι σήµερα.
Όταν επέστρεψε στην Ελλάδα αρθρογράφησε σε περιοδικά και δηµιούργησε τους Vegans in Greece Contact Group. Προσέφερε τις ειδικές γνώσεις του για τη Χορτοφαγική διατροφή στο βιβλίο Ελληνική Χορτοφαγία (Αθήνα: Πύρινος Κόσµος, 1990) και Greek Vegetarian Cooking (Δελχί: Sawan Kirpal Publications, 1992). Συνέταξε το τµήµα που αφορά την Ελλάδα του βιβλίου Vegetarian Europe, του πληρέστερου οδηγού Xορτοφαγικών εστιατορίων της Ευρώπης (Λονδίνο: Vegetarian Guides, 2000).
Είναι από τους πρώτους Δασκάλους Γιόγκα στην Ελλάδα. Έχει διδάξει την θεωρία και την πρακτική της Γιόγκα σε εισαγωγικό και προχωρηµένο επίπεδο, έχει αναλάβει εξειδικευµένα τµήµατα Γιόγκα για εγκύους, και έφερε από την Ινδία για πρώτη φορά στην Ελλάδα συγκεκριµένους Κρίγια (καθαρµούς των οργάνων του σώµατος). Μελετά την παράδοση της Γιόγκα και αναβίωσε από το παρελθόν τεχνικές και Πτυχές αυτής της πνευµατικής επιστήµης. Κατά τη διάρκεια της διδακτικής εµπειρίας του εντόπισε αδυναµίες των µαθητών στις Άσανα (στάσεις σώµατος), και επινόησε τη χρήση συγκεκριµένων βοηθηµάτων και τεχνικών για να µπορέσει ο ασκούµενος να εκτελέσει βαθµιαία ορισµένες δύσκολες, καθώς και πολύ δύσκολες Άσανα. Έχει εισάγει τεχνικές άσκησης και µεθόδους για όλες τις κατηγορίες µαθητών σε όλα τα επίπεδα εκπαίδευσης για όλες τις Πτυχές της Γιόγκα. Η καινοτοµία της διδασκαλίας και του έργου του είναι ότι εφαρµόζει ολοκληρωµένο σύστηµα το οποίο ανέπτυξε, συστηµατοποίησε και ονοµατοθέτησε ως Αυθεντική Παραδοσιακή Γιόγκα Γιογκατσάρια Αριστείδη Σκληρού.
Τον Μάιο του 2000, σε θέατρο της Αθήνας έλαβε µέρος στη χορευτική παράσταση: «Οι Μεγάλες Περιπέτειες της Μικρής Αγνής», εκτελώντας µαζί µε µαθητές του πρόγραµµα Άσανα δικής του χορογραφίας και σκηνοθεσίας. Έχει δώσει διαλέξεις πάνω στη Φιλοσοφία, τον Διαλογισµό και τη διατροφή της Γιόγκα, καθώς και συνεντεύξεις στο ελληνικό ραδιόφωνο. Έχει συµπεριληφθεί στον Διεθνή Οδηγό Δασκάλων Γιόγκα του 2000. Ήταν ένας από τους κύριους οµιλητές στην 1η Γιορτή Χορτοφαγίας που έγινε τον Μάιο του 2010 στην Αθήνα. Δίδαξε Άσανα και Πράνα Αγιάµα στην 1η Γνωριµία της Σούρατ Σαµπντ Γιόγκα στην Ελλάδα – Ηµερίδα που έγινε στην Αθήνα τον Δεκέµβριο του 2010. Δίδαξε Άσανα και Πράνα Αγιάµα στην Έκθεση Ecolife, τον Μάιο του 2011 στην Αθήνα.
Επί δεκαετίες µελέτησε το φιλοσοφικό σύστηµα της Γιόγκα και τον ινδικό πολιτισµό. Η άσκηση τον οδήγησε στο να συγκεντρώσει και να καταγράψει µε µεθοδικότητα και εµπεριστατωµένα όλες τις Γιόγκα Άσανα, να προχωρήσει σε διεύρυνση και εµπλουτισµό τους εισάγοντας και άλλες παραλλαγές τους, να εντάξει πολλές νέες Άσανα, να τις οµαδοποιήσει σύµφωνα µε τα χαρακτηριστικά τους σε Οικογένειες και Υποοικογένειες και να τις κωδικοποιήσει κατά βαθµό δυσκολίας.
Ξεκαθάρισε στη σανσκριτική γλώσσα, αποσαφήνισε, ταξινόµησε, κωδικοποίησε και οργάνωσε σύστηµα επιστηµονικής ονοµατοθέτησης για όλα τα ονόµατα των Γιόγκα Άσανα, καθώς και για το ειδικό λεξιλόγιο των όρων της θεωρίας και της φιλοσοφίας της Γιόγκα και έλαβε πιστοποίηση για αυτά. Η αγάπη και γνώση του για τη Γιόγκα µεταδίδεται στη διδασκαλία και τη συγγραφή. Η ευδιάκριτη προσωπική εργασία και επεξεργασία σε βιωµατικό και διδακτικό επίπεδο του Γιογκατσάρια Αριστείδη Σκληρού παρουσιάζεται στο βιβλίο του «Αυθεντική Παραδοσιακή Γιόγκα – Βασικές Άσανα και Γνωμικά» (Αθήνα, 2025).
Εκδόσεις
Ελληνο-Ινδική Εταιρεία Πολιτισμού & Ανάπτυξης
Έδρα: Νικολάου Φλώρου 15, Αθήνα, Τ.Κ. 11524
Κεντρικά Γραφεία: Ζωοδόχου Πηγής 64, Αθήνα, Τ.Κ. 10681
Τηλ. +30-211-4081463, 210-3846757
https://elinepa.org/ e-mail : indohellenic@gmail.com