ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗΣ

vassiliades-kalam-grΟ Δημήτριος Θ. Βασιλειάδης γεννήθηκε στη Θάσο και έλαβε το πρώτο του πτυχίο στην Οργάνωση και Διοίκηση Επιχειρήσεων από την ΑΣΟΕΕ. Μετά από την αποφοίτησή του ταξίδεψε εκτενώς στην Ινδία όπου και αφιέρωσε δύο δεκαετίες στη μελέτη των ινδικών γλωσσών, φιλοσοφιών και πολιτισμού. Σπούδασε με υποτροφίες του Ελληνικού Υπουργείου Παιδείας και του Ινδικού Συμβουλίου για τις Πολιτιστικές Σχέσεις (ICCR) στο Πανεπιστήμιο του Μπεναρές (Banaras Hindu University)  όπου αρίστευσε στα σανσκριτικά και στα χίντι και του απενεμήθη το χρυσό μετάλλιο για τις μεταπτυχιακές του σπουδές στην ινδική φιλοσοφία και θρησκεύματα, καθώς και ο τίτλος του διδάκτορα  για τη διατριβή του, “Κριτική και Συγκριτική Μελέτη της Προσωκρατικής Ελληνικής και των Αρχαίων Ινδικών Φιλοσοφιών.”[1]

Εργάσθηκε ως Επιστημονικός Ερευνητής σε διάφορα Ινδικά Πανεπιστήμια, συμμετείχε σε διεθνή συνέδρια και παρέδωσε διαλέξεις σε Ελληνικά και Ινδικά εκπαιδευτικά ιδρύματα και πολιτιστικούς φορείς. Είναι εκδότης του διαπολιτισμικού περιοδικού Ινδικά Online της ΕΛΙΝΕΠΑ. Διδάσκει Χίντι και Σανσκριτικά στο Διδασκαλείο Ξένων Γλωσσών του Πανεπιστημίου Αθηνών από το 2005 μέχρι σήμερα και Ινδική γλώσσα, φιλοσοφία και πολιτισμό στην ΕΛΙΝΕΠΑ.  

Το 2009 έγινε Fellow του Ινδικού Συμβουλίου Πολιτιστικών Σχέσεων και εργάσθηκε για ένα χρόνο ως επιστημονικός ερευνητής στο τμήμα των Χίντι του Πανεπιστημίου του Μπεναρές (BHU). Υπήρξε μέλος των Κριτικών Επιστροπών στους τομείς «Ινδική Φιλοσοφία» και «Φιλοσοφικές Παραδόσεις της Ασίας και του Ειρηνικού» του 23ου Παγκόσμιου Συνεδρίου Φιλοσοφίας – Αθήνα 2013. Το 2014 προτάθηκε ως συνεργάτης της Πορτογαλικής Ακαδημίας Πολιτισμού και Τεχνών (Academia Lusófona do Património Cultural e Artístico).

Ο Δ. Βασιλειάδης είναι Ιδρυτικό Μέλος και Πρόεδρος της Ελληνο-Ινδικής Εταιρίας Πολιτισμού & Ανάπτυξης (ΕΛΙΝΕΠΑ) στην Αθήνα, και Ιδρυτικό Μέλος του ΙνδοΕλληνικού Συνδέσμου Φιλίας στο Ν. Δελχί. Το 2016 ίδρυσε το Κέντρο Ινδικών και Ελληνο-Ινδικών Σπουδών Αθηνών το οποίο και διευθύνει. Βιβλία, μελέτες και άρθρα του έχουν δημοσιευθεί στην Ελλάδα, Ινδία, Ισπανία, Ιαπωνία και Νότιο Κορέα. 

republic

 Βιβλία του Δημήτρη Βασιλειάδη

 Ντοκιμαντέρ


with Batta-gr

Μελέτες

vassiliadis-chatterjee

Άρθρα και Παρουσιάσεις