NEWS & EVENTSTHEATER, DANCE AND MUSIC

Indian classical music concert on Thursday, October 22 at Theocharakis Foundation

Jason Psarakis: sitar, esraz
Spyros Vassiliadis: tabla
Guest Artist: Takis Loukatos, visual arts & choreography / dance

Jason Psarakis will appear for the first time at the Theocharakis Foundation, for a unique music night with Sitar and Esratz. Next to him will be Spyros Vassiliadis, who will accompany him with a tabla and Takis Loukatos, who will dance.

Thursday 22 October 2020, 20:30
Β&Μ Theocharakis Foundation, 9 Vassilisis Sophias & 1 Mwelin str. Athens

Tickets: 20, 15, 10 euros
Book your ticket HERE


Ο Ιάσονας Ψαράκης είναι Ελληνικής καταγωγής συνθέτης, μουσικός της Βόρειας Ινδικής Κλασσικής & Οργανικής World Μουσικής , σολίστας του Σιτάρ,Εσράτζ και πολλών άλλων μουσικών οργάνων του κόσμου, με έδρα το Σαντινικετάν στη Βεγγάλη της Ινδίας.  Η καριέρα του εκτείνεται από την Κλασσική ευρωπαϊκή έως τη μεσανατολική μουσική και ταξιδεύει μέσω της Κλασικής Ινδικής Μουσικής υπό την καθοδήγηση της Guruma Ameena (κόρης του Ustad Ali Akbar Khan), του Pandit Debi Prasad Chatterjee, του Shiraz Ali Khan, της Amie Maciszawski και του Sabyasachida Sarkhel. Επίσης ,αποφοίτησε από το Sangit Bhavan-Visva Bharati Πανεπιστήμιο (B.Mus.-HCM-Sitar/Performance arts, final grade A+), κάτοχος υποτροφίας μέσω ICCR India και επίσης κάτοχος τεσσάρων Indian Merit υποτροφιών.

Ο Ιάσονας κυκλοφόρησε  το πρώτο του μουσικό άλμπουμ με όνομα “Clay” (2014), το οποίο ηχογραφήθηκε στον Λίβανο, με στοιχεία Ινδικής κλασικής μουσικής και ήχους του Ιράν. Εχει παρουσιάσει την μουσική του σε θέατρα,καλλιτεχνικές πολιτισμικές αίθουσες,κολεκτίβες,ραδιοφωνικούς σταθμούς ,street performances,διεθνή μουσικά φεστιβάλ και αρχαιολογικούς χώρους στην Τουρκία, Λίβανο, Αίγυπτο, Ινδία, Ελλάδα, Μπάγκλανες και Ιταλία. Πρόσφατα η “Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας “του διοργάνωσε  την πρώτη του solo συναυλία του στο Κάιρο στο παλάτι με όνομα «Beyt Al Sinnari”. Την περίοδο αυτή ετοιμάζει , με το μουσικό  του σύνολο “Iasi Ensemble”,  το καινούριο τους μουσικό άλπουμ, σύνθεσης δικής του, παραγωγής Νικόλα Γκίνη ,  στο οποίο τον συνοδεύουν αναγνωρισμένοι μουσικοί από την Ινδία  & Περσία. Επιπλέον είναι μέλος του “Ellenic Traditional Project” ενορχήστρωσης- παραγωγής Νικόλα Γκίνης και του “Modern Classical Sound” παραγωγής Aastik Koshi   Επίσης  συνεργάζεται με αναγνωρισμένους διεθνής αλλά και Ελληνες καλλιτέχνες όπως οι : Kehua Li , Ador Hooyar,Νικόλας Γκίνης, Τάκης Λουκάτος και άλλους.Τέλος ο Ιάσονας είναι ο καλλιτεχνικός διευθυντής & επιμελητής του Independent Global Art Festival .  

Ο Σπύρος Βασιλειάδης γεννήθηκε στην Αθήνα . Ασχολείται με την μουσική από νεαρή ηλικία. Από το 1989 είναι μαθητής του Shankartal στην tabla.Σπουδές κλασσικής κιθάρας από τον Ahmed El-Salamouny και μουσική παιδαγωγικής στην Σχολή P. Palos στο Μόναχο (1987-1991).Έχει παρακολουθήσει ακόμα σεμινάρια κατασκευής μουσικών οργάνων, στην Ελλάδα και στο Εξωτερικό. Ασκεί το επάγγελμα του μουσικού από το 1987. Είναι μέλος του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου και του Συλλόγου Καλλιτεχνικής Οργανοποιίας. 

Ο Τάκης Λουκάτος είναι ηθοποιός, χορογράφος, χορευτής ,εικαστικός και θεατρικός σκηνοθέτης με διεθνής συμμετοχές σε θεατρικές και χορευτικές παραστάσεις σημαντικών σχημάτων και ομάδων. Είναι ο πρώτος που ασχολήθηκε με την κούκλα σε εικαστική μορφή, με 35 εκθέσεις σε σημαντικές γκαλερί στην Ελλάδα και το εξωτερικό.Για αρκετά χρόνια άνηκε στο δυναμικό του Εθνικού Θεάτρου. Το 1997 ,με προτροπή του Αλέξη Σολομού και της Βέρας Ζαβιτσιάνου, δημιούργησε τη χοροθεατρική ομάδα «ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΕΙΣ», με στόχο το πάντρεμα των τριών μορφών τέχνης, μέσα από την αισθητική των γλυπτών μορφών του, η οποία έκανα την πρώτη της εμφάνιση στο Δημοτικό Θέατρο του Πειραιά τον ίδιο χρόνο, με έκθεση και χοροθεατρική παράσταση βασισμένη στα μονόπρακτα του Ζαν Κοκτώ.Έκτοτε έχει σκηνοθετήσει, χορογραφήσει και επιμεληθεί εικαστικά και σκηνογραφικά αρκετές παραστάσεις. Από το 2006 διδάσκει χορό και θέατρο στα καλλιτεχνικά. Ασχολείται αρκετά χρόνια με τη συγγραφή, αλλά και το θεατρικό. Η Αντανάκλαση μιας πόζας είναι το πρώτο του συγγραφικό έργο που εκδίδεται μιας και αναφέρεται στο θέατρο, που έχει υπηρετήσει για πολλά χρόνια.Τέλος, έχει λάβει 1ο βραβείο για σκηνοθεσία και χορογραφία από το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης για την παράσταση «Μαγικός Αυλός» του Μότσαρτ και βραβείο από το Υπουργείο Παιδείας για την παράστασή του «Τα πρόσωπα των παιδιών είναι πατρίδες.»

___________________________________________

Music Performance Program ¨

1. Raag Rageshree
 Μεταμεσονύκτια Ράγκα της Βόρειας Ινδικής Κλασσικής Μουσικής.
 Μουσική εμπνευσμένη από την επίδραση του φεγγαριού στα ανθρωπινά συναισθήματα .Το φεγγάρι οδηγός της ανθρώπινης ψυχής στα μονοπάτια της νύχτας, σε έναν συνεχή εσωτερικό διάλογο με τις αισθήσεις που πάλλονται από τη ακτινοβολία του και την επίδραση του στη ολότητα της ανθρωπινής ύπαρξης ,εκπέμπουν όλα τους τα αρώματα σε έναν διαρκή ύμνο στην Αγάπη , υψώνοντας τον άνθρωπο στο ζενίθ της υπόστασης του.

Σιτάρ : Ιάσονας Ψαράκης
Τάμπλα : Σπύρος Βασιλειάδης


2. Earth And Sky
 Μουσικό κομμάτι σύνθεσης του Ιάσονα Ψαράκη με επιρροές από την Κλασσική Περσική Μουσική και την Ράγκα της Βόρειας Ινδικής Κλασσικής Μουσικής “Kirwani”
Εσράτζ :Ιάσονας Ψαράκης
Τάμπλα : Σπύρος Βασιλειάδης

3. Χοροθεατρικό δρώμενο Ο Λευκός Θλιμμένος  Πιερό
Ο Λευκός Κλόουν θλιμμένος  πάντα σύμφωνα με την ιδιοσυστασία του , περνώντας μέσα από την βοή  και το θόρυβο του πλήθους ,ανεβαίνει σε μια θυσιαστική εξέδρα , φοράει το λευκό του πρόσωπο ,προσφερόμενος θυσιαστικά στο ακρωτήριο του (σύμφωνα με την Γαλλική παράδοση των λευκών Κλόουν.)
χορογραφία-χορός-υποκριτική : Τάκης Λουκάτος
μουσική εκτέλεση-σύνθεση :Ιάσονας Ψαράκης

4. Raag Malkosh
 Μεταμεσονύκτια Ράγκα της Βόρειας Ινδικής Κλασικής Μουσικής  .
 Η μουσική εξευμενίζει τα πνεύματα που υπερίπτανται στις ανώτερες σφαίρες (κατά την Ινδική παράδοση) και σύμφωνα με την Ινδική μυθολογία τα καλεί σε μια ευμενή και δοτική συνεισφορά στην ζωή τον ανθρώπων .