BOOK & FILM REVIEWS

Nine lives: In search of the sacred in modern India

Olga Stylianaki


Nine lives: In search of the sacred in modern India

William Dalrymple

Translation into Greek: Giorgos Kalamantis

Metechmio Publications, 2010


Το βιβλίο Ιερή Ινδία του Γουίλιαμ Νταλρίμπλ αποτελείται από εννιά κεφάλαια – εννιά ιστορίες που διαδραματίζονται στη σύγχρονη Ινδία. Παρουσιάζονται οι ζωές εννιά ανθρώπων που ο καθένας ακολουθεί διαφορετικό πνευματικό δρόμο. Σε κάθε κεφάλαιο ο συγγραφέας μάς δίνει στοιχεία για τη θρησκευτική παράδοση και το περιβάλλον στο οποίο κινούνται οι πρωταγωνιστές των ιστοριών. Η πορεία της ζωής τους ξετυλίγεται μέσα από την αφήγηση του συγγραφέα, αλλά και με ευθύ λόγο, όπως αυτός εκφέρεται στις συναντήσεις που ο Νταλρίμπλ είχε με τους ήρωες των ιστοριών του.

Περίληψη -“Ένας βουδιστής μοναχός παίρνει τα όπλα για να αντισταθεί στην κινεζική εισβολή στο Θιβέτ – και ύστερα περνά όλη του τη ζωή προσπαθώντας να εξιλεωθεί· μια μοναχή δοκιμάζει τη δύναμη της αποστασιοποίησής της παρακολουθώντας την καλύτερή της φίλη να οδηγείται στον θάνατο μέσω της νηστείας· ένας επιτυχημένος επαγγελματίας εγκαταλείπει την καριέρα του και γίνεται περιπλανώμενος μοναχός· ένας αγράμματος γιδοβοσκός από το Ρατζαστάν κρατάει ζωντανό ένα ιερό έπος ηλικίας τεσσάρων χιλιάδων ετών, που προφανώς μόνο εκείνος ξέρει πια απέξω. Ένας δεσμοφύλακας από την Κεράλα γίνεται, για δύο μήνες τον χρόνο, χορευτής σε ναό και τον λατρεύουν ως μετενσαρκωμένη θεότητα· μετά επιστρέφει στη φυλακή.

Εννιά άνθρωποι που σφυρηλατούν τη δική τους, ξεχωριστή σχέση με τη θρησκεία, εννιά αλησμόνητες ιστορίες. Η Ιερή Ινδία είναι οι σύγχρονοι ινδικοί Μύθοι του Καντέρμπουρι. Ο διάσημος συγγραφέας Γουίλιαμ Νταλρίμπλ φωτίζει τη νέα εποχή της ταχύτατης οικονομικής ανάπτυξης της Ινδίας, που φέρνει ραγδαίες αλλαγές στην κοινωνία και στις θρησκευτικές πρακτικές της.”

Wrote for the book:

Άρθρο της Αγιάτης Μπερνάρδου, Lifo, 8.12.2010

Άρθρο του Γιώργου Βέη, Bookpress, 13.11.2011

Άρθρο του Χρήστου Χρυσόπουλου,  22.07.2013